Jāieprovē piparkūku mīkla, vēl nedēļu to glabāšu un tad cepšu, lai mazliet “ievelkas” arī saceptās piparkūkas.
Mīkla? Resurss plašs – internetā recepšu daudz. Es jau vairākus gadus cepu šo —
Cukurs ap 400g, medus200-400g, sviests400g.
Milti 1-2 kg un tajos iejauc 2 tējkarotes sodas.
Garšvielas (nebūs nomācošas) – koriandrs 2tēj/k, krustnagliņas ap 20gb, muskatrieksts – 2gb, kanēlis- 2standziņas, smaržīgie pipari -20gb, ingvers malts 1tēj/k. Garšvielas var sagrūst piestā, var samalt dzirnaviņās.
Nu ko? – ķeramies pie procesa.
Cukuru 400g sausā katlā uz mazas uguns nepārtraukti maisot ar koka karoti sabrūnina. Uzmanīgi pielej vārošu ūdeni – 200ml ,uzmanīgi- iet pa gaisu. Parasti ņemu dziļu katlu…maisa līdz karamele izšķīdusi
Pievieno sviestu 400g, garšvielas, izmaisa, pārtraucu karsēšanu, pievienoju medu 400g (var nelikt) un tad pievieno daļu ( 1kg)miltus, kas sajaukti ar sodu. Visu kārtīgi izmaisa un mīcu, mīcu, mīcu… beru miltus, mīcu, līdz nelīp pie rokām – dalu 3 daļās, tinu pārtikas plēvē un glabāju ledusskapī-vismaz mēnesi, pēc ievietošanas ledusskapī mīkla paliks cietāka, pirms cepšanas mazliet jāatsilda siltā virtuvē…
Lai veicas, vēl var pagūt…
šosestdien jau būs par vēlu taisīt mīklu? līdz tam nu nekādīgi nesanāk 😦
par vēlu nav nekad… nedēļas laikā “ievilksies”garšvielas ar miltiem
izskatās viegli 🙂
Signe, Tu raksti – glabāt vismaz mēnesi, bet cik ilgi drīkst glabāt 🙂 ? Man te no pērnā gada 1 paka aizķērusies ledusskapī :))…
Ledusskapī?- tas ir saldētavā? – esmu cepusi gadu vecu,izņem no saldētavas, atsilda, cep. Neko senu nejutu.